Page 77 - TURYSTYKA DOLNEGO BUGU
P. 77

minut. Podawać z zestawem surówek i pie‑
        czonymi ziemniakami.
        Najpopularniejsze metody na pozbycie się
        posmaku mułu to: zalanie ryby mlekiem,
        obłożenie jej cebulą lub skropienie sokiem
        z cytryny.

        Pasztet ze szczupaka
        Rybę (2 kg) sprawić, dokładnie wypłukać
        pod bieżącą wodą, pokroić w  dzwonka,
        osolić i  odstawić w  chłodne miejsce na 2
        godziny. Pozostałe składniki to: 25 dag
        surowego boczku, 2 cebule, 2 jajka, gałka
        muszkatołowa, 2 suche bułki, mleko, liść   delikatny olej (np. ryżowy, z pestek wino‑
        laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymia‑  gron), a następnie wyłożyć sandacza. Sma‑
        nek, włoszczyzna, tarta bułka. Ugotować   żyć najpierw od strony skórki do 10 minut,
        wywar  warzywny  z  dodatkiem  ziela  an‑  później obrócić i smażyć do 5 minut.
        gielskiego i listka laurowego. Bułki namo‑  Składniki do sosu kurkowego: 500 g ku‑
        czyć w mleku. Gdy warzywa będą miękkie,   rek, 3 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 łyż‑
        dodać rybę i  gotować na wolnym ogniu   ki delikatnego oleju, 2 łyżki masła, 1 łyżka
        przez 20 minut. Po tym czasie rybę wyjąć   oliwy extra vergine, 100 ml śmietany 30%,
        i ostudzić. Oddzielić mięso od ości. Do wy‑  mąka,  1  łyżeczka  soku  z  cytryny,  2  łyżki
        waru dodać drobno pokrojony boczek i za‑  drobno posiekanego kopru, sól, pieprz.
        gotować. Wszystkie składniki przepuścić   Kurki dokładnie umyć, a  najlepiej prze‑
        przez maszynkę. Dodać jajka, gałkę musz‑  lać wrzątkiem i  przez chwilę wymoczyć
        katołową i pozostałe przyprawy, dokładnie   w  chłodnej wodzie. Wyłożyć na ręcznik
        wymieszać. Formę wyłożyć papierem do   papierowy,  osuszyć,  a  w  razie  potrzeby
        pieczenia, wyłożyć na nią masę i zapiekać   doczyścić. Cebulę pokroić w drobną kost‑
        przez 40 minut w  piekarniku w  tempera‑  kę i zeszklić na oleju. Dodać ząbki czosnku,
        turze 150–180°C. Pasztet można podawać   masło, oliwę i grzyby. Smażyć na wolnym   75
        z konfiturą z żurawiny, udekorowany świe‑  ogniu przez 5 minut, mieszając. Całość
        żymi ziołami.                       delikatnie posypać mąką i  koprem, po‑
                                            nownie wymieszać, dolać śmietanę i  sok
        Sandacz w sosie kurkowym            z  cytryny. Dusić, aż wszystko zgęstnieje.
        Rybę oczyścić z łusek, dokładnie umyć pod   Dodać odrobinę soli i pieprzu. Usmażoną
        ciepłą  wodą i  osuszyć. Pokroić  na porcje,   rybę polać sosem.
        skórę dodatkowo naciąć w kilku miejscach.   Jeśli użyjemy kwaśnej śmietany, nie trzeba
        Posolić, skropić sokiem z cytryny i posypać   będzie dodawać soku z cytryny. Sos można
        drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić   przygotować również z  innych grzybów,
        na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać   np. pieczarek czy borowików.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82